Tahliye Taahhütnamesi ve Geçerlilik Şartları
Kiraya veren ve kiracı kendi aralarında süresi belirli bir kira sözleşmesi yapabilecekleri gibi, bu sözleşmenin biteceği tarih konusunda da bir taahhüt verebilirler. Kiracının belirlenen tarihte herhangi bir şart öne sürmeksizin kiralananı tahliye edeceğine dair yapmış olduğu yazılı irade beyanına tahliye taahhütnamesi denir.
Türk Borçlar Kanunu’ nun 352/1 maddesine göre;
”Kiracı, kiralananın teslim edilmesinden sonra, kiraya verene karşı, kiralananı belli bir tarihte boşaltmayı yazılı olarak üstlendiği hâlde boşaltmamışsa kiraya veren, kira sözleşmesini bu tarihten başlayarak bir ay içinde icraya başvurmak veya dava açmak suretiyle sona erdirebilir.”
Geçerli bir tahliye taahhüdünün şartları nedir?
Geçerli bir tahliye taahhütnamesinin varlığından söz edebilmek için aranan şartlar şunlardır;
- Taahhütnamenin ilk kira sözleşmesinden sonra verilmiş olması gerekir.
- Tahliye taahhüdünün kiralananın tesliminden sonra verilmiş olması gerekir.
- Tahliye taahhüdü yazılı olmalıdır.
- Tahliye taahhüdünü bizzat kiracı ve yetkili temsilcisi yapmış olmalıdır.
Dava açma süresi ve merci neresidir?
Tahliye taahhüdünü yerine getirmemesi nedeniyle kiracı aleyhine İİK. mad. 272 uyarınca yapılacak icra takibinin, taahhütnamedeki sürenin geldiği tarihten itibaren bir ay içinde yapılması şarttır. Aksi taktirde taahhütname hukuksal değerini kaybedecektir. Eğer kiralayan icra yolunu değil de, dava yolunu seçmişse -bu da mümkündür- davanın da aynı şekilde bir ay içinde açılması gerekir.
Yargıtay 6. HD., 2013/1920 E. 2013/4770 K. sayılı kararında ”Taahhüt nedeniyle açılacak tahliye davasının taahhüt edilen tarihten başlayarak bir (1) ay içinde açılması veya bu süre içinde taahhüde dayalı olarak icra takibi yapılmış olması gerekir. Daha önce kiracıya bildirilen tahliye iradesinin süre koruyucu niteliği yoktur. Ancak yapılan icra takibi süreyi koruyacağından bir ay geçtikten sonra da dava açılabilir. ”
Tahliye taahhüdüne dayalı açılan davada davacı ve davalı taraf kimlerdir?
Taahhüde dayanan tahliye davasının davacısı ancak kiralayandır. Kiralanan olmayan malike böyle bir hak tanınmamıştır.
Kiracı tahliye taahhüdünde bulunduktan sonra kiralanan el değiştirirse, yeni malik de davacı sıfatını kazanabilir.
Kiralayan birden fazla ise bunlardan birinin yalnız başına dava açma hakkı yoktur. Bütün kiralayanların birlikte dava açması gerekmektedir.