Nafaka Ödenmemesi ve Tazyik Hapsi

Nafaka, boşanma davasının maddi sonuçlarından birisidir. 3 çeşit nafaka türü bulunmaktadır. Boşanma davası sırasında taleple beraber verilen ve karar kesinleşinceye kadar devam eden nafaka türü ”tedbir nafakası”dır. Boşanma kararının kesinleşmesiyle müşterek çocuklar lehine devam eden nafaka ”iştirak nafakası”, yoksulluğa düşecek taraf lehine verilen nafaka ”yoksulluk nafakası”dır.

Nafaka Borcunun Ödenmemesi Halinde Nereye Başvurulur?

Tedbir Nafakası Ödenmezse; Yargılama süresince ödenmesine hükmedilen ve boşanma davasının kesinleşmesine kadar devam eden tedbir nafakası ödenmediği taktirde; alacaklı olan eş, tedbir nafakası hükmedilen duruşma zaptını ek yaparak icra dairesinde icra takibi başlatabilir.

Yoksulluk veya İştirak Nafakası Ödenmezse; Yoksulluk veya iştirak nafakasının ödenmemesi halinde nafaka alacaklısı, nafaka ilamına dayalı olarak icra dairesinde icra takibi başlatabilir.

Birikmiş Nafaka Borcunu Talep Etme Hakkı

Nafaka alacaklısı birikmiş nafaka alacağını talep edebilir. Ancak bu süre geçmiş son 10 yıla ait birikmiş nafaka alacağıdır.

Nafaka Alacağında Zamanaşımı Nedir?

Nafaka alacaklarına dayalı zamanaşımı süresi 10 yıldır. Üzerinden 10 yıl geçmekle zamanaşımına uğramış nafaka alacağı talep edilemez.

Nafaka Borcunu Ödememe Cezası Nedir?

Nafaka borçlusunun borcunu ödememesi İcra ve İflas Kanunu kapsamında suç olarak düzenlenmiştir.

İcra ve İflas Kanunu’ na göre ”Nafakaya ilişkin kararların gereğini yerine getirmeyen borçlunun, alacaklının şikâyeti üzerine, üç aya kadar tazyik hapsine karar verilir. Hapsin tatbikine başlandıktan sonra kararın gereği yerine getirilirse, borçlu tahliye edilir. Borçlunun, nafakanın kaldırılması veya azaltılması talebiyle dava açmış olması halinde, ileri sürdüğü sebepler göz önünde bulundurularak, tazyik hapsinin uygulanması bu davanın sonuna bırakılabilir.”

Şimdi! Vakanız için Ücretsiz Danışmanlık Alın.

Aramak İçin Tıklayın