Boşanma davalarında nafaka; tedbir nafakası, yoksulluk nafakası ve iştirak nafakası olarak 3 e ayrılır. Dava sırasında talep edilen ve karar kesinleşinceye kadar devam eden nafakaya tedbir nafakası, müşterek çocuk için talep edilen nafakaya iştirak nafakası ve dava sonrasında yoksulluğa düşme ihtimali olan eş için ödenen nafakaya ise yoksulluk nafakası denir.
4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’ nun 175. maddesine göre ”Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan malî gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir. Nafaka yükümlüsünün kusuru aranmaz.”
Nafaka talep eden kişi çalışıyor olsa bile boşanma nedeniyle yoksulluğa düşmüş olabilir. Yani birisinin yoksulluğa düşmüş olduğunun kabulü için mutlaka işsiz olması gibi bir koşul yoktur. Yoksulluğa düşme o kişinin boşanmadan önceki koşulları ile boşandıktan sonraki yaşam şartlarına bakılarak değerlendirilmelidir.
Boşanma davalarında kadın asgari ücretle çalışıyor olsa da nafaka talep edebilir. Yoksulluk nafakası talebinde bulunan eşin sigortalı işte çalışması hatta düzenli gelirinin olması nafaka almasına engel teşkil etmez.