Boşanma Süreci Nasıl İşler?

Boşanma süreci, esasen boşanma kararı alınması ile başlar. Hukuki olarak boşanma süreci, taraflardan birisinin yetkili aile mahkemesine verdiği dilekçe ile başlar. Mahkemece yapılan yargılama sonucu ya davanın kabulü ile tarafların boşanmasına ya da davanın reddine karar verilir. Mahkeme kararına itiraz edilmemesi veya itiraz üzerine verilen kesin karar ile mahkeme kararı kesinleşir. Davanın kabulü kararının kesinleşmesi ile evlilik birliği resmi olarak sona erer.

Boşanma davası tarafların talebi üzerine çekişmeli veya anlaşmalı şekilde açılabilir. Anlaşmalı boşanma süreci, çekişmeli boşanma sürecine göre daha kısa sürede biter.

Boşanma davasının süreci nelerden oluşur?

  • Hazırlık; Boşanma kararı alınır; boşanma avukatı ile mi avukatsız mı dava açılacağına karar verilir. deliller ve vakıalar değerlendirilir.
  • Dava açılması ; Boşanma sebepleri, nafaka, tazminat ve velayet gibi talepleri içeren boşanma davası dilekçesi aile mahkemesine verilir.
  • Dilekçeler aşaması; taraflar iddialar ve beyanları içerir 2′ şer dilekçe verir.
  • Yargılama aşaması; duruşmalar yapılır, itirazlar değerlendirilir, tanıklar dinlenir ve deliller toplanır.
  • Karar aşaması; hakim nihai kararını önce kısa karar; sonra gerekçeli karar şeklinde taraflara bildirir.
  • İstinaf ve temyiz aşaması; gerekçeli kararın tebliğinden sonra itirazı olan taraf, istinaf mahkemesine ve ardından temyiz mahkemesine başvurabilir.

Boşanma kararının tüm bu süreçlerin tamamlanıp kesinleşmesi ile boşanma davası süreci tamamlanır.

Mal rejimi davası süreci

Anlaşmalı boşanmada mal paylaşımı davası olmasına gerek yoktur. Mal rejimi davası tarafların mal kaçırmasını önlemek için çekişmeli boşanma davası ile birlikte başlatılır. Çekişmeli boşanma davası bittikten sonra mal rejimi davası görülmeye başlanır, deliller toplanır, tanıklar dinlenir, bilirkişi incelemesi yapılır.

Boşanma sürecinde evde kim kalır?

Boşanma sürecine girdikten sonra tarafların aynı evde yaşamaya devam etmesi beklenemez. Bu sebeple çekişmeli boşanma davası sürecinde mahkemece hangi eşin evde kalacağına karar verilir. Anlaşmalı boşanma davasında hangi eşin evde kalmaya devam edeceği konusunda taraflar ortak karar alır.

Boşanma davası sürecinde çocuğun velayeti kimde kalır?

Mahkeme geçici velayet adı altında davanın sonuna kadar çocuğun hangi ebeveyn yanında kalacağına karar verir. Anlaşmalı boşanma davasında taraflar buna birlikte karar verir.

Boşanma davası ne kadar sürer?

Hukuk sistemimizde yalnız boşanma davası için değil her türlü dava için kesin süre elbette öngörülemez. Çünkü her mahkemenin iş yükünün olmasıyla beraber tebligat aşaması, delillerin toplanması, adli tatile girilmesi, tanıkların duruşmaya gelmesi gibi bir süre faktör bulunmaktadır. Her davanın seyri farklılık göstermektedir. Açılmış boşanma davasında özellikle dosyaya sunulan deliller, toplanılması istenen deliller de süreyi etkilemektedir.

Şimdi! Vakanız için Ücretsiz Danışmanlık Alın.

Aramak İçin Tıklayın