Trafik kazaları günlük hayatta karşılaşılan bir durum olmakla hem maddi hem manevi olarak hasara yol açmaktadır. Trafik kazası nedeniyle maddi zarar her ne kadar karşılanmış olsa bile araç, emsallerine göre fiyat (aracın orijinal halinden değer kaybetmesi) olarak düşmektedir. İşte bu ikinci el fiyatındaki düşüşe araç değer kaybı denilmektedir.
Araç Değer Kaybı Talep Edebilmenin Şartları Nelerdir?
Araç değer kaybı belirli şartlar altında istenebilmektedir. Bunlar
- Kazanın meydana geliş tarihinden itibaren iki yıl olmak üzere hak düşürücü süre geçmemelidir.
- Kazada araç değer kaybı talep edecek kişinin kusuru, karşı tarafın kusurundan daha düşük olmalıdır.
- Araç perte çıkmamalıdır.
- Araç değer kaybına konu hasar bölgesi daha önceden de hasar görmemiş olmalıdır.
- Aracın yaşı 36′ dan büyük olmamalıdır.
2021 yılında yapılan değişiklikle beraber, aracın kilometresinin 165.000′ den düşük olması şartı kaldırılmıştır. Artık her kilometre araç için araç değer kaybı talep edilebilecektir.
Araç Değer Kaybını Kim Öder?
Araç değer kaybı, kazaya karışan karşı taraf sürücüsünden talep edilebileceği gibi aracın zorunlu trafik sigortasından da talep edilebilir.
Araç Değer Kaybı Başvurusu Nasıl Yapılır?
Araç değer kaybı başvurusu birden fazla yöntem ile yapılabilir. Araç değer kaybı, Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru, icra takibi veya Asliye Ticaret Mahkemelerinde dava ile talep edilebilir.
Araç Değer Kaybı Hesaplaması Neye Göre Yapılır?
Araç değer kaybı talebinde en çok dikkat edilen faktörler; aracın hasar geçmişi, aracın cinsi ve modeli, trafiğe çıkış tarihi, yapmış olduğu kilometre ve üretim tarihidir. Bu kriterlere göre araç ne kadar değerliyse değer kaybı ona göre çıkacaktır.
Trafik kazası gerçekleştiğinde ve araç değer kaybı talep edebilmek için ne yapılmalıdır?
1- Kazaya karışan araç sürücüleri kaza tespit tutanağı tutmalıdır. Karşı taraf, kaza tespit tutanağı tutulmasını istemez ise polis çağırarak kaza, tutanak altına alınmalıdır.
2- Aracı tamir ettirerek ödenen bedelin faturasını alın.
3- Kaza tespit tutanağı, fatura, kaza anına ilişkin fotoğraflar ve ruhsat fotokobisi ile birlikte değer kaybı alanında uzman bir avukata başvuruda bulunun.