Aile Konutu Tanımı
Aile konutu, Kanunda tanımlanmamıştır. Aile konutu, eşlerin ve ailenin bir arada yaşadığı, yaşam faaliyetlerini devam ettirdikleri taşınmazdır. Aile konutu tektir. İkincil nitelikteki konutlar hiçbir suretle aile konutu olarak değerlendirilemez.
Aile Konutunun Amacı
Türk Medeni Kanunu’ nun 194. maddesine göre ”Eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili kira sözleşmesini feshedemez, aile konutunu devredemez veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamaz. Rızayı sağlayamayan veya haklı bir sebep olmadan kendisine rıza verilmeyen eş, hâkimin müdahalesini isteyebilir. Aile konutu olarak özgülenen taşınmaz malın maliki olmayan eş, tapu kütüğüne konutla ilgili gerekli şerhin verilmesini tapu müdürlüğünden isteyebilir.15 Aile konutu eşlerden biri tarafından kira ile sağlanmışsa, sözleşmenin tarafı olmayan eş, kiralayana yapacağı bildirimle sözleşmenin tarafı hâline gelir ve bildirimde bulunan eş diğeri ile müteselsilen sorumlu olur.”
Bu hükmün amacı aile konutu üzerinde hak sahibi olan eşin, aile yaşantısı için önemli olan konularda tek başına karar almasını engellemek ve ailenin korunmasıdır.
Aile Konutunun Koruma Süresi
Aile konutunun koruma süresi hakkında kanunda süre öngörülmemiştir. Evlilik birliği devam edinceye kadar bu hukuki korumadan faydalanılabilir.
Aile Konutu Satışa Engel Midir?
Şerh konulmasının amacı, gayrimenkulün üzerine kayıtlı olan eşin, diğer eşin rızasını almadan satışını engellemektir. Aile konutu şerhi konulması sonrasında her iki eşin rızası alınarak gayrimenkul satışı gerçekleştirilir.
Üçüncü kişiye ait taşınmaz üzerine aile konutu şerhi konulabilir mi?
Üçüncü kişiye ait gayrimenkul üzerinde aile konutu şerhi konulamaz. Aile konutu şerhi için gayrimenkul eşlerden birisi adına kayıtlı olmalıdır.